گفتاردرمانی کودکان را از چه سنی بهتر است شروع کنیم؟
عوامل موثر در سرعت رشد گفتار کودکان در گفتاردرمانی
عوامل متعددی می تواند در سرعت رشد گفتار در کودکان در گفتاردرمانی اثر گذار باشد که در این مقاله قصد داریم این موارد را شرح دهیم. از جمله این عوامل می توان به عوامل محیطی و عامل وارثت اشاره کرد.
عوامل محیطی موثر در سرعت گفتار کودکان
عوامل محیطی که می تواند در سرعت رشد گفتار در کودکان تأثیر گذار باشد مانند:
۱. شاغل بودن مادر
۲. میزان اهمیت والدین به گفتار کودک
۳. میزان تعامل مادر با کودک
۴. وضعیت اقتصادی خانواده
۵. در معرض تلویزیون و صفحه نمایش تبلت بودن کودک
۶. توقع والدین از کودک
۷. شیوه صحیح ارتباط با کودک
و....
عامل وراثت در سرعت گفتار کودکان
منظور گفتار درمانی کودکان به حضور افردای از خانواده که دچار مشکلات گفتاری باشند. بنابراین هر کودک باید به گونه ای اختصاصی و با توجه به این عوامل مورد ارزیابی گفتاردرمانگر قرار گیرد. برای تصمیم گیری درباره گفتار کودکان نیاز به ارزیابی و تشخیص دقیق متخصص گفتاردرمانی کودکان است. زمانی که والدین با شکایت از اینکه کودکشان هنوز صحبت نمی کند به کلینیک کاردرمانی درمانی آریان (بخش گفتار درمانی) مراجعه می کند. در طی ارزیابی با توجه به شرایط خود کودک تصمیم برای درمان گرفته شود. تنها اکتفا کردن به گزارشات والدین برای تشخیص و یا قرارگیری در لیست درمان صحیح نیست چرا که گاه والدین نگاه تخصصی نسبت به موارد مشاهده شده در کودک ندارند، بنابراین پیشنهاد می شود تصمیم گیری برای کودک را به عهده متخصص گفتار درمانی و یا کار درمانی کودکان بسپارند و تنها به ارائه اطلاعات و پاسخ به سوالات گفتار درمانگر کودک بپردازند.
اهمیت مراجعه زود هنگام به کلینیک گفتار درمانی و نیاز به تخصص گفتاردرمانی
با شروع نشدن گفتار در کودکان، گاه یک تأخیر گذرا که در اثر عوامل مختلف بوجود خواهد آمد و با بر طرف شدن آن عوامل رفع می شود و گاه نشانی از یک اختلال جدی دارد که برای تشخیص و ریشه یابی این اختلالات به تخصص متخصصین گفتار درمانی کودکان نیاز خواهد شد. در این صورت ممکن است کودک دارای علائم همراه باشد که باید به آنها توجه نمود. نگاه به این نوع مراجعات تنها و تنها از منظر دیدگاه تأخیر رشدی که تنها با گذر زمان قابل حل خواهد بود، اثرات جبران ناپذیری را به دنبال خواهد داشت. چه بسا که در بسیاری موارد تنها یک تأخیر رشدی وجود داشته باشد و با گذر زمان و تغییر برخی عوامل و با دادن مشاوره گفتاردرمانی و کاردرمانی به والدین کودک آن را پشت سر بگذارد.
همچنین باید درک کودک نیز به عنوان فاکتور مهم گفتار درمانی مورد توجه باشد. همچنین بررسی عوامل پیش زبانی مانند (رشد صداسازی کودک و اشاره کردن و ارتباط چشمی و تقلید کردن پاسخ به صدا و نامش) نیز حائز اهمیت است که آیا کودک این موارد را به طور طبیعی پشت سر گذاشته است یا خیر. در مواردی نیز به ترکیب مداخلات درمانی در دو رشته گفتاردرمانی و کاردرمانی کودکان و حتی ارجاعات مناسب به روانشناسان کودک و بالعکس برای دست یافتن به بهترین نتیجه درمانی نیاز است.
از جمله مواردی که کودک می تواند با آنها نیز درگیر باشد می توان موارد زیر را نام برد:
۲. کم شنوایی
۳. اوتیسم
۵. اختلالات ذهنی
و ...
گاه به دلیل سن کم کودک تصمیم بر آن گرفته می شود، که خانواده به مشاوره هایی که توسط متخصص گفتاردرمانی که گفته می شود در منزل و محیط های دیگر عمل کند و از حضور کودک در محیط های کلینیکی به دلیل سن و در صورت نداشتن مشکل جدی جلوگیری به عمل می آید. اما زمانی لازم است که کودک تحت نظر قرار بگیرد که اگر علائم دیگری دارد بتوان در طی آن جلسات کاردرمانی و گفتاردرمانی اوتیسم و گفتاردرمانی کودکان کم شنوا و ... به آن پی برد و در رفع آن کوشید. در این صورت از خانواده خواسته می شود تعدادی از جلسات را در کلینیک حضور داشته باشند تا متخصصین کاردرمانی و گفتاردرمانی کودکان، کودک را به صورت غیر مستقیم و از طریق بازی مورد ارزیابی قرار دهند.
گفتاردرمانی آنلاین و گفتاردرمانی در منزل نیز از جمله خدماتی است که عده ای از خانواده ها در شرایط خاص از آن استفاده می کنند. به طوری که گاهی نیاز به مراجعه حضوری به کلینیک گفتاردرمانی کودکان وجود نخواهد داشت. بنابراین سن گفتاردرمانی، مراجعه به موقع و تشخیص درست و ارجاع مناسب و مداخله زود هنگام عوامل مهمی در بهبود مراجعین به کلینیک گفتاردرمانی کودکان می باشند که باید مورد توجه قرار گیرند.