تأثیر کم شنوایی بر رشد همه جانبه گفتاری کودکان
تأثیر کم شنوایی در گفتاردرمانی کودکان
چهار راه اصلی وجود دارد که کم شنوایی می تواند از طریق آنها بر کودکان تأثیر بگذارد که عبارتند از:
۱. این اختلال باعث تأخیر در پیشرفت مهارت های ارتباطی شنیداری و بیانی (گفتاری و زبانی) می شود.
۲. نقص در گفتار باعث بروز مشکلات زیادی در یادگیری خواهد شد و منجر به کاهش پیشرفت در دوران تحصیلی می شود.
۳. مشکلات ارتباطی اغلب منجر به منزوی شدن از لحاظ اجتماعی و اعتماد به نفس ضعیف می شود.
۴. چنین عارضه ای ممکن است بر انتخاب های فرد تأثیر داشته باشد.
مشکلات کم شنوایی در گفتاردرمانی کودکان
فهرست لغات کودکان کم شنوا
گستره واژگان کودکان کم شنوا کندتر از سایر کودکان پیشرفت می کند. کودکانی که دچار کم شنوایی هستند، کلمات مشخصی مانند گربه، پرش، پنج و قرمز را زودتر از کلمات مختصری مانند قبل، بعد، مساوی و حسادت از یاد می برند. علاوه بر این آنها با کلمات عملکردی مانند،the, an, are, مشکل دارند. تفاوت بین گستره واژگان کودکان دارای شنوایی طبیعی و افراد کم شنوا با افزایش سن بیشتر می شود. کودکانی که دچار کم شنوایی هستند، نمی توانند بدون دریافت درمان مناسب، بسیاری از کلمات را فرا بگیرند. کودکان کم شنوا در درک کلمات با معانی متعدد آنها مشکل دارند. به عنوان مثال، کلمه بانک می تواند به معنای کرانه دریا یا مکانی باشد که پول خود را در آن پس انداز می کنیم.
ساختار جمله کودکان کم شنوا
کودکان کم شنوا، نسبت به کودکانی که شنوایی طبیعی ای دارند، از جملات کوتاه تر و ساده تری استفاده می کنند. کودکان کم شنوا اغلب در درک و نوشتن جملات پیچیده مشکل دارند (به عنوان مثال: «معلمی که به من ریاضی یاد می داد امروز بیمار بود») یا («توپ توسط مری پرتاب شد») کودکان کم شنوا، غالباً نمی توانند واژگان کلیدی ای مانند -s یا -ed را بشنوند. این امر منجر به بروز سوء تفاهم، تنش، و عدم درک افعال می شود.
صحبت كردن کودکان کم شنوا
کودکان کم شنوا هستند، اغلب نمی توانند صداهای آرام صدا مانند "s" ، "sh" ، "f" ، "t" و "k" را بشنوند و بنابراین نمی توانند آنها را در گفتار خود بگنجانند. بنابراین، درک گفتار ممکن است دشوار باشد. کودکان کم شنوا هستند ممکن است هنگام صحبت کردن صدای خودشان را نشنوند و خیلی بلند صحبت کنند. بنابراین ممکن است صدای صحبت کردن اینگونه کودکان خیلی بلند باشد. لذا اینگونه کودکان به دلیل ضعف در شنوایی و صحبت کردن دچار افسردگی خواهند شد.
پیشرفت تحصیلی کودکان کم شنوا
کودکان کم شنوا در همه زمینه های تحصیلی، به ویژه خواندن و درک مفاهیم ریاضی مشکل دارند. كودكان كم شنوا خفيف تا متوسط، دیرتر از سایر همسالان خود کلاس های اول تا چهارم را پشت سر می گذارند مگر اینکه آموزش های مناسبی را دریافت نمایند. كودكان كم شنوا شديد تا عميق، معمولاً نمی توانند مهارت هاي بالاتر از كلاس سوم يا چهارم را یاد بگیرند، مگر اينكه مداخله آموزشي زودهنگامی را دریافت نمایند. تفاوت بین کودکانی که شنوایی نرمالی دارند و کودکانی که از کم شنوایی رنج می برند معمولاً با افزایش سن و بعد از اینکه کودکان وارد مقاطع تحصیلی بالاتر می شوند بیشتر می شود. بنابراین میزان پیشرفت به میزان مشارکت والدین و کیفیت حمایت آنها از کودکانشان باز می گردد.
عملکرد اجتماعی کودکان کم شنوا
كودكان دارای ضعف شنوایی شدید تا عمیق، غالباً کودکان انزوا طلبی هستند، که هیچ دوستی ندارند و معمولاً از مدرسه ناراضی هستند این امر، به ویژه زمانی بیشتر می شود كه معاشرت آنها با سایر كودكان دچار كم شنوایی محدود باشد. به نظر می رسد این مشکلات اجتماعی در کودکانی که کم شنوایی خفیف یا متوسطی دارند حتی از کودکانی که دچار کم شنوایی شدید هستند هم بیشتر است.
طبق مطالعات گفتاردرمانی در کم شنوایی، هر چه زودتر شنوایی کودک از کار بیافتد، تأثیر آن بر رشد کودک جدی تر خواهد بود. به همین ترتیب، هرچه زودتر این مشکل شناسایی و مداخله لازم آغاز شود، تأثیر نهایی و بهبود میزان شنوایی بهتر خواهد بود. کلینیک کاردرمانی آریان (بخش گفتاردرمانی) با متخصصین گفتاردرمانی می تواند شما را در تشخیص و ارائه خدمات درمانی بعدی راهنمایی و کمک کند.