به عبارت ساده تر، یک اختلال خواندن شامل اختلال در دقت خواندن، سرعت خواندن و یا درک مطلب است. دیسلکسیا یا نارساخوانی یک اختلال خواندن محسوب می شود و معمولاً شامل نقص هایی در هجی، املاء و همچنین خواندن است. به نظر می رسد که اختلال خواندن و نارساخوانی حدود 20-15 درصد جمعیت هر کشور هست. اختلالات خواندن گاهی أوقات به غلط با عقب ماندگی ذهنی یا کندی در یادگیری اشتباه گرفته می شود که تصور درستی نیست. بلکه مشخص شده که آن ها فاصله قابل توجهی بین عملکرد کنونی و سطح عملکرد واقعی و مورد انتظار وجود دارد که مستقل از انگیزه کودک برای یادگیری خواندن است. اختلالات خواندن به طور معمول به عنوان یک اختلال یادگیری، به همراه سایر اختلالات مانند اختلال ریاضیات، اختلال بیان کتبی (نوشتن) و سایر اختلالات پردازش زبان دسته بندی می شوند.
تشخیص اختلال خواندن در گفتاردرمانی کودکان
اختلال خواندن با توجه به اینکه کودک عملکرد خواندن را بسیار پایین تر از سطح مورد انتظار خود بر اساس هوش عمومی، فرصت های آموزشی و سلامت جسمی انجام می دهد، به راحتی قابل تشخیص است. کودکان مبتلا به اختلال خواندن ممکن است علائم مختلفی داشته باشد که عبارتند از:
۱. سرعت خواندن آهسته (شفاهی یا ساکت)
۲. مشکل در شناسایی کلمات مجرد
۳. درک مطلب ضعیف
۴. مشکل در وصل کردن حروف در یک کلمه واحد
۵. حذف یا برعکس خواندن کلمات هنگام خواندن با صدای بلند
۶. مشکل در ارتباط هجا با اصوات خاص (آوایی)
علاوه بر علائم فوق، کودکان مبتلا به اختلال خواندن ممکن است تاخیر اضافی یا مشکلات یادگیری مانند تاخیر در گفتار، سردرگمی با تضاد، مشکل در جهت یابی، اختلال ریاضیات و اختلال در بیان کتبی (نوشتن) داشته باشند. تشخیص اختلالات خواندن مستلزم تشخیص افتراقی با دیر آموز یا کم هوش و با در نظر گرفتن سن کودک، عوامل فرهنگی، فرصتهای آموزشی و هرگونه شرایط جسمی یا معلولیت می باشد. اگر گمان می کنید فرزند شما ممکن است اختلال خواندن یا نارساخوانی داشته باشد، به دنبال یک ارزیابی جامع از جمله ارزیابی شنوایی، ارزیابی بینایی و ارزیابی هوش باشید.
علل اختلال در خواندن در گفتاردرمانی
علت اختلالات خواندن و نارساخوانی ناشناخته است. اختلالات خواندن زمانی که روند خواندن مختل می شود می تواند اتفاق بیفتد (از هماهنگی عضلات چشم تا دنبال کردن روی یک خط، تا ارتباط علائم دیداری با صداهای خاص)، پس می تواند گفت مشخص کردن ریشه های اختلالات خواندن کار دشواری است. اگرچه نیازمند مطالعات بیشتر است. با این حال تحقیقات نشان می دهد که نقص خواندن و نوشتن حداقل تا حدودی در اثر وراثت ژنتیکی ایجاد می شود.
درمان اختلال خواندن در گفتاردرمانی
رویکردهای درمانی برای اختلال خواندن به صورت موضوعی متفاوت است اما غالباً شامل آموزش خواندن اختصاصی که برای هر سطح از توانایی خواندن (دقت، سرعت، درک مطلب) طراحی شده، می شود. در مرکز گفتاردرمانی کودکان آریان برای انجام ارزیابی های دقیق اختلالات خواندن در کودکان متخصصانی وجود دارد و انواع مختلف این اختلالات با ارزیابی گروهی توسط متخصصین گفتاردرمانی و کاردرمانی مشخص خواهند شد.
خدمات دیگر گفتار درمانی آریان: