فلج مغزی (CP) یک اختلال حرکتی عصبی است که در سنین اولیه، کودکان را تحت تأثیر قرار می دهد. اختلال فلج مغری به دلیل ناهنجاری در بخش هایی از مغز که کنترل حرکات عضلات را بر عهده دارد، و با مشکلات در حرکتی بدن و ناهماهنگی عضلات قابل تشخیص هستند. همچنین نواحی زبانی مغز، که به عملکرد گفتاری نسبت داده می شود، در فلج مغزی می تواند به درجات مختلفی تحت تأثیر قرار گیرد. برخی از افراد مبتلا به فلج مغزی ممکن است در پیدا کردن کلمات صحیح برای استفاده دچار مشکل شوند، در حالی که برخی دیگر از افرادی که مبتلا به فلج مغزی با عملکردهای تغذیه و بلع یا بیان خواسته ها و نیازهای اساسی با مشکل روبرو می شوند. تقریبا 1-4 نفر از 1000 نفر در هر کشور مبتلا به فلج مغزی است در حال که درمان قطعی برای آن وجود ندارد. ولی گفتاردرمانی برای کودکان مبتلا به فلج مغزی می تواند کمک کند که در بیان خواسته ها و مشکلات بلع غذا و یا مشکلات گفتاری این افراد کمتر شود.
چگونه متوجه شوم فرزندم مبتلا به اختلال فلج مغزی است؟
برای کودکان مبتلا به فلج مغزی معمولاً تا قبل از 3 سالگی عدم هماهنگی عضلات قابل مشاهده است. هنگامی که ماهیچه های دهان تحت تأثیر قرار می گیرند، ممکن است گفتار و زبان کودک به خطر بیفتد. كودكان مبتلا به فلج مغزي ممكن است علائم زير را نشان دهند و اگر متوجه هر يك از اين علائم اوليه شديد، فوراً به گفتاردرمانی مراجعه کنید تا کودک شما مورد ارزیابی قرارگیرد.
۱. آتاکسی: عدم هماهنگی عضلات هنگام حرکات ارادی، که می تواند شامل عضلات مورد نیاز برای گفتار باشد.
۲. اسپاسم: سفتی عضلات حنجره و رفلکس های بزرگ، که می تواند شامل عضلات مورد نیاز برای گفتار باشد
۳. فلکسیدیتی: شلی عضلات حنجره، که می تواند بر روی عضلات دهانی مورد نیاز برای گفتار تأثیر بگذارد
۴. مشکلات تغذیه ای و بلعیدن
۵. متکی بودن به یک پا هنگام در راه رفتن
۶. کشیدن پا هنگام راه رفتن
۷. روی پنجه رفتن
۸. راه رفتن غیرطبیعی
چه عواملی باعث ایجاد اختلال فلج مغزی در کودکان می شود؟
فلج مغزی قبل، حین یا به طور مستقیم پس از تولد به دلیل آسیب مغزی یا ناهنجاری مغزی رخ می دهد. هر کودک مبتلا به فلج مغزی می تواند با رشد عملکرد حرکتی و توانایی های ذهنی وابسته به محیط، ماهیت و شدت آسیب های مغزی، بسیار متفاوت باشد.
درمان اختلال فلج مغزی در گفتاردرمانی
با توجه به اینکه در حال حاضر هیچ درمانی برای فلج مغزی وجود ندارد، مداخله مؤثر در آسیب شناسی گفتار می تواند به کودکان کمک کند مهارت های گفتاری و زبانی زیادی را کسب کنند که در طول زندگی به آنها کمک فراوان کند. یک متخصص گفتاردرمانی، می تواند در جهت افزایش عملکرد عضلات دهان، تقویت مهارت های تغذیه و بلع و کمک به دستیابی به پشتیبانی مناسب حرکات در جهت افزایش کیفیت صدا می باشد. گفتاردرمانی بر اساس خصوصیت کلامی و چالش های کلامی فرزند شما، برنامه درمانی مناسب را طراحی می کند که به فرزند شما در مهارت های گفتاری و حرکات دهانی به شما کمک می کند. اگر فرزند شما با فلج مغزی زندگی می کند، پیدا کردن یک متخصص گفتاردرمانی با کیفیت شاید مشکل باشد. مرکز گفتاردرمانی کودکان آریان در غرب تهران با در اختیار داشتن تیم تخصصی در زمینه گفتاردرمانی و کاردرمانی در این زمینه به شما یاری برساند.
خدمات دیگر گفتار درمانی آریان: