اختلالات تغذیه ای شامل مشکلات کودکان در آماده کردن مواد غذایی و مهارت خوردن، مکیدن یا جویدن و یا بلع مواد غذایی می شود. کودکی که نمی تواند لبهای خود را هنگام جویدن بسته نگه دارد، ممکن است با اختلال تغذیه مواجه شود. اختلالات بلع، که به عنوان «دیسفاژی» نیز شناخته می شود، می تواند در مراحل مختلف فرآیند بلع اتفاق بیافتد و پیامدهای پزشکی منفی مانند ذات الریه داشته باشد.
گفتاردرمانی امتناع از خوردن یا oral aversion چیست؟
امتناع از خوردن هنگامی اتفاق می افتد که کودک، مهارت غذا خوردن را کامل فرا نگرفته، عدم تمایل به خوردن دارد، اجتناب یا ترس از نوشیدن یا خوردن غذا دارد، مشکل در نگه داشتن مواد غذایی در دهان دارد. مهم آن است که گفتاردرمانگر کودکان بتواند تشخیص دهد که امتناع از خوردن می تواند در کنار اختلال بلع و تغذیه اتفاق بیفتد. در مرکز گفتاردرمانی آریان تخصص ویژه ایی در زمینه اختلال بلع در کودکان وجود دارد و با ارزیابی دقیق و برنامه های تخصصی ویژه برای این مشکل در نظر گرفته خواهد شد
چگونه بدانم کودک من اختلال تغذیه یا امتناع از خوردن دارد؟
کودکان مبتلا به اختلالات تغذیه ای، اختلال در بلع، و امتناع از خوردن ممکن است علائم زیر را نشان دهند که در صورت مشاهده هر یک از این علائم اولیه، سریعاً با متخصص گفتاردرمانگر کودکان تماس بگیرید تا ارزیابی اختلالات تغذیه ای و یا امتناع از خوردن را انجام شود.
۱. رفلکس مکیدن و بلع ضعیف
۲. عدم پذیرش سینه مادر
۳. عدم پذیرش غذا یا نوشیدنی
۴. عدم توانایی در آوردن غذا به دهان
۵. مشکل در نگه داشتن مواد غذایی در دهان
۶. مشکل در حرکت زبان
۷. مشکل در جویدن غذا
۸. نگه داشتن غذا در گونه ها
۹. زمان طولانی تغذیه
۱۰. سرفه هنگام غذا خوردن
۱۱. فرو بردن بیش از حد در هنگام غذا خوردن
۱۲. محدودیت ایجاد کردن در هنگام غذا خوردن
۱۳. استفراغ هنگام غذا خوردن
۱۴. تولید صدای زوزه یا خشن هنگام غذا خوردن
۱۵. عفونتهای مکرر تنفسی یا ذات الریه
۱۶. عدم تمایل به امتحان کردن غذای جدید
چه عواملی باعث بروز اختلالات تغذیه و بلع در کودکان می شوند؟
۲. شکاف لب
۳. شکاف کام
۴. اختلالات سیستم عصبی
۵. مشکلات دستگاه گوارش
۶. ضعف عضلات در صورت و گردن
۷. بیماری قلبی
۸. مشکلات تنفسی
۹. تولد زودرس
۱۰. موقعیت نامناسب سر یا وضع حمل غلط والدین
چه عواملی باعث امتناع از غذا خوردن در کودکان می شود؟
امتناع از غذا خوردن به دلیل عوامل مختلفی ممکن است ایجاد شود مانند تغذیه با زور، ناراحتی هنگام تغذیه به دلیل حساسیت یا ریفلاکس اسید، احساسات منفی مرتبط به تغذیه ناشی از یک تجربه آسیب زا یا اختلال در پردازش حسی می تواند رخ دهد. این مهم است که تشخیص دهید که کودک شما ممکن است هر غذایی یا نوشیدنی که به او می دهید را دوست نداشته باشد و ممکن است هر از گاهی غذاهایی را نخواهد بخورد، که این موارد نمی تواند امتناع از خوردن باشد. تشخیص این بد رفتاری ها در هنگام تغذیه با اختلال امتناع از غذا خوردن بسیار کار سختی هست که مربوط به متخصصین گفتاردرمانی می باشد.
گفتاردرمانی اختلالات تغذیه ای
هنگامی که کودک، مبتلا به اختلالات تغذیه ای است، مداخله زود هنگام و ارزیابی ها توسط متخصص گفتاردرمانی حرفه ای ضروری است. یک تیم مشارکتی که متشکل از یک متخصص اطفال، گفتاردرمانگر، کاردرمانگر و روانشناس می باشد، می توانند ارزیابی قدرت و تحریک عضلات دهان را انجام دهند و مشورت های مناسب را به خانواده ها بدهند و در صورت لزوم تست های مخصوص بلع را انجام دهند. هنگامی که تشخیص داده شود فرزند شما دارای اختلالات تغذیه ای باشد، خدمات گفتاردرمانی کودکان را برای رفع مشکلات تغذیه و بلع کودک شما انجام خواهد شد.
در مرکز گفتاردرمانی کودکان آریان برای انجام ارزیابی های دقیق اختلالات بلع در کودکان و همچنین اختلالات تغذیه در کودکان پانلهای تخصصی وجود دارد و انواع مختلف این اختلالات با ارزیابی گروهی توسط متخصصین گفتاردرمانی و کاردرمانی مشخص خواهند شد.
خاطر نشان می شود که گذاشتن وقت کافی برای ارزیابی و تاریخچه گیری نتیجه درایت شما خانواده محترم می باشد. بنابراین توصیه می کنیم قبل از اینکه بخواهید عجولانه در مورد راه حلها و یا درمانهای این اختلالات بیشتر بدانید باید کودک خود را برای ارزیابی و بررسی بیشتر مهیا کنید.
خدمات دیگر گفتار درمانی آریان: